Kapcsolat

Bejelentkezés:

Máté Annamária

Tel: +36-30/7182-982

Cím: Bp. 1161 Baross u. 135. 

        Bp. 1161 Knézits u. 7.

Nyitvatartás:

H-P.: 7:00-19:00

(A kezelésekre előzetes bejelentkezés szükséges!)

Gyakori kérdések

» Mit érdemes tudni a gyógytornáról?

A gyógytorna speciális mozgásterápia, amelynek célja a mozgásrendszer optimális működésének helyreállítása, a teljes ízületi mozgásszabadság elérése, az izmok erejének és nyújthatóságának visszaszerzése.  
Gyógytorna során a gyógytornász az orvos által felállított diagnózis ismeretében a pácienssel közösen határozza meg a kezelési célokat, majd összeállítja a személyre szabott kezelési tervet és gyakorlat sort. 
A gyógytorna segíthet pl. hanyag tartáskor, gerincferdüléskor, műtétek- törések után, agyvérzést követően, de fontos szerepet játszik a megelőzésben is pl. a kondíció, koordináció, egyensúly, rugalmasság, erőnlét, izomerő megőrzésében, fejlesztésében akár idősebb korban is.
A gyógytorna a fizioterápia legjelentősebb része, pótolni semmilyen más kezeléssel nem lehet. A már kialakult betegeségek esetén gyógyító, funkció javító hatását használjuk ki, de eredményesen alkalmazható egészség megőrzés, betegség megelőzés céljára is. Gyógytorna során a páciens motiváltsága, aktivitása és kitartása rendkívül fontos, hiszen tartós eredményt csak folyamatos, rendszeres gyógytornával érhetünk el. 
A McKenzie torna a gyógytrona egy speciális formája, mely a gerinc mechanikai elváltozásainak vizsgálatával  és kezeléséével foglalkozik. Kifejlesztője Robert McKenie új-zélandi gyógytornász volt. Módszerének lényege, hogy a vizsgálat során nagyon egyszerű gyakorlatokat kiviteleztet a pácienssel többször egymás után és figyeli a gyakorlatok hatására bekövetkező változásokat. A kezelés célja, hogy a páciens megtanulja, hogyan tudja csökkenteni fájdalmait, kellemetlen tüneteit, illetve megelőzni azok kiújulását. McKenzie torna hatására sok esetben elkerülhető a műtéti beavatkozás is!

» Kinek ajánlott kinesio tape felhelyezése?

A kinesio tepet (ejtsd: kinezió tép) Dr. Kenzo Kase japán kiropraktőr és orvos fejlesztette ki a 70-es években. Ez a kémiai anyagoktól mentes szalag 100% pamutból készül. Az emberi bőrhöz hasonló erősségű és hosszirányban rugalmas, akár hosszának 150-160%-ára nyújtható.  

Manapság nagyon divatos kezelés, melyet alkalmazhatunk fájdalomcsillapításra, keringés javításra, az izületek stabilitásának növelésére, az izomtónus szabályozásra, inak, ízületi szalagok túlterhelésének csökkentésére a gyógyászatban.

Ezen túlmenően széleskörben elterjedt sportolók rehabilitációjában is, hiszen segítségével hamarabb el lehet kezdeni újra edzeni és csökkenti az újrasérülés veszélyét.

A kinesio tape szalag felhelyezése nagyon hasznos kiegészítője a manuálterápiának és gyógytorna kezelésnek egyránt. Bőrre ragasztva 3-5 napig fennmarad, így a mozgást nem gátolva, a nap minden percében kifejti jótékony hatását. Általa a mindennapi élethez szükséges mozdulatok könnyebbé és fájdalommentessé válnak. 

» Mit érdemes tudni a svéd masszázsról, mézes masszázsról?

Frissítő svéd masszázs:

Ez a legalapvetőbb masszázstípus, melyet Henrik Ling (1776-1839) svéd vívómester és tornatanár fejlesztett ki.

Mára a svédmasszázs csaknam a legelterjettebb terápiás eljárássá vált, számos jótékony hatásásnak köszönhetően.  

Anatómiai ismeretekre épülő, azaz egy tudatosan és célzottan alkalmazott masszázstechnika, így a kezelés során alkalmazott fogások (simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rezegtetés, vibráció) alkalmazási területe, sorrendje, iránya kötött.

A mai rohanó világban a mindennapi stressz következtében izmaink feszessé, görcsössé válnak, ami hosszútávon a hát, a derék, a nyak, és a végtagok fájdalmát eredményezheti. 

A masszázs segít a feszült izmok, izompólyák ellazulásában, ezáltal enyhíti, megszüntetheti a izomfeszülés okozta fájdamakat. Fokozza a véráramlást, ezáltal segíti a szervezet oxigénellátását, és a méreganyagok kiürülését. Alkalmas az ülőmunka okozta izomfeszülések, fájdalom csillapítására. Fizikai munkavégzés estetén az egyoldalú terhelés káros hatásainak csökkentésére, valamint sportolók esetében az izmok kilazítására, elaszticitásuk fokozására, így a sérülés veszéyének csökkentésére.

A masszázs egyaránt pihentető és frissítő hatású, így egyidőben kényeztetei a testet és a lelket is! 

Mézes masszázs specialitásai:

A mézes masszázs a méz gyógyító erejét hasznosító módszer, amely során a mézet egyenletesen eloszlatjuk a páciens hátán. A méz közvetítésével a terapeuta kezének mogása során a bőr és az alatta lévő kötőszövet könnyen elmozdíthatóvá, kiemelhetővé válik, így segít a rendellenes letapadások feloldásában, megszűntetésébe.  Az apró hajszálerek és a pórusok kitágulnak, ami nemcsak a vérkeringést fokozza, de serkenti a salakanyag távozását is a szervezetből. Magas enzim-, vitamin- és ásványi anyag tartalma mélyen bejut a bőrbe táplála, ápolja és selymessé teszi azt.

» Mit érdemes tudni az ,,intim tornáról``?

Az intimtorna, vagy más néven gátizom torna a főleg nőket érintő inkontinencia egyik legeredményesebb kezelési módszere.

Az inkontinencia akaratlan vizeletürítést jelent. Leggyakoribb formája a stressz inkontinencia, amikor is a hasűri nyomás fokozódásakor (köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, emeléskor, futáskor, ugráláskor) akaratlanul kisebb-nagyobb mennyiségű vizelet ürül.

Másik típusa az ugre inkontinencia (ejtsd: ördzs inkontinencia), amikor hirtelen fellépő, visszatarthatatlan ingert követően ürül a vizelet, valamint megfigyelhető e kettő típus kevert formája is.

Az inkontinencia oka, hogy a medencénk belső, alsó részét alkotó izmok, az úgynevezett gátizmok elgyengültek, ezáltal nem képesek feladataikat maradéktalanul ellátni. A gátizmok fő feladata a vizelet- és széklettartás, de e mellett nagy jelentőségük van a kismedencei szervek alátámasztásában, a szexualitásban, terhességben és a szülében.

Az inkontinencia a nők 25%-át érinti, gyakran már a terhesség alatt jelentkeznek az első tünetek, amik sokszor a szülés után sem múlnak el maradéktalanul.

Hajlamosító tényező lehet a többszöri szülés, a 4000 gramm feletti csecsemő szülése, az eszközös (fogós) szülés, az elhízás, a menopausa bekövetkezése, az ülő életmód, a székrekedés, a gyakori hugyúti fertőzés, valamint radikális kismedencei műtétek.

Férfiak esetében általában prosztata műtétek után lép fel inkontinencia, mely gátizom tornával szintén gyógyítható.

Előfordul, hogy a tornát gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni, általában ugre inkontinencia esetén, valamint sok esetben elkerülhetetlen a műtéti megoldás, de az intimtorna hozzájárul a műtét eredményességéhez is és csökkenti a tünetek kiújulásának veszélyét.

Nagyon fontos hogy a gátizomtorna csak akkor lesz eredményes, ha a gyakorlatokat minden nap többször végezzük és a tünetek megszűnése után is folytatjuk, különben ennek hiányában a tünetek újra megjelennek.

» Mi is az a manuálterpia?

A manuálterápia kézzel végzett speciális vizsgáló- és kezelő fogások összessége, mely a támasztó- és mozgatórendszer visszafordítható funkciózavaraival foglalkozik.

A manuálterápia rokon a csontkovácsolással, a kriopraktikával és az oszteopáthiával, de a vizsgálat és a kezelés pontos anatómiai és biomechankai alapokon nyugszik és csak orovosok vagy gyógytornászok végezhetik.

A kezelés célja mindig az izmok, ízületek funkciójának helyreállítása. Ehhez szükség lehet  a gerinc, illetve a végtag ízületeinek eredei statikájának helyreállítására, ízületi blokkok oldására, adott ízület mobilizálására bizonyos irány(ok)ba, izom nyújtásra, lazításra és erősítésre.

Minden kezelést egy nagyon alapos kikérdezés előz meg, mely során a terapeuta tájékozódik a tünetek kialakulásáról, erősségéről, pontos helyéről stb.  Ezt követi egy szakszerű fizikális vizsgálat és a rendelkezésre álló röntgen-, CT-, MRI leletek kielemzése. Mindezek után a terapeuta tájékoztatja a pácienst a vizsgálat eredményéről, elvégzi a szükséges kezelési fogásokat és megmutatja az otthon végzendő gyakorlatokat.

A kezelés csak akkor lesz hosszútávon is eredményes, ha a páciens otthon megfogadja a terapeuta életmódbeli tanácsait és rendszeresen végzi a kapott tornat gyakorlatokat. 

A manuálterápia hatásos lehet nyak- hát- derék és végtag fájdalom és zsibbadás kezelésében, ízületi mozgáskorlátozottság, gerincferdülés csökkentésében és kivizsgált fejfájás esetében.

» Mit érdemes tudni a McKenzie tornáról?

Robert McKenie új-zélandi gyógytornász dolgozta ki a McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia® (MDT) Módszere® Speciális módszet, amely a gerinc mechanikai elváltozásainak vizsgálatából és kezeléséből áll. A terápához elengedhetetlen a páciens aktivitása. A módszer nagy előnye hogy egyszerű, pár feladatból álló gyakorlatsor segítségével a páciens saját maga képes lesz kedvezően befolyásolni egészégi állapotát, csökkenteni a tüneteni.